Sałata z granatem i awokado z limonkowym dressingiem

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

Chrupiąca, słodka, lekko kwaskowa sałata. Robi się ją bardzo szybko i jest świetnym dodatkiem do dania z kurczakiem czy indykiem.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
    1 dojrzałe awokado np. odmiana Hass
    1/2 owocu granatu
    7 pomidorków koktajlowych

    Na dressing:
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
    1 limonka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing

Sałata z granatem i awokado z limonkowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dressing limonkowy 1. Do słoika wyciśnij sok z limonki, dodaj oliwę, syrop z agawy, dopraw solą i pieprzem. Słoik zakręć i potrząsaj energicznie do momentu połączenia się składników, czyli uzyskania jednolitej emulsji. Słoik z dressingiem wstaw do lodówki.
  • Ziarna granatu 2. Sałatę pokrój lub porwij na małe części, ułóż w misce. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i obierz. Pokrój je w cienkie łódki i ułóż na sałacie. Pomidorki umyj i przekrój na pół, ułóż na sałacie. Z granata wypukaj ziarna, posyp obficie sałatę. Na krótko przed podaniem polej sałatę gotowym dressingiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Granat Limonka Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować