Sałata duszona na maśle

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Podawana z jogurtem lub śmietaną jest bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Ale mało kto wie, że równie wspaniale smakuje duszona

  • 30 min

Składniki:

  • ● 1/2 masła
    ● 2 główki sałaty masłowej
    ● sól
    ● pieprz
    ● kilka gałązek koperku
    ● 6 ziemniaków
    ● 2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sałata duszona na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty myjemy, osączamy
    i kroimy w średniej grubości
    paski. Na patelni z wysokim
    brzegiem roztapiamy 3/4
    masła. Wkładamy sałatę, doprawiamy
    solą i pieprzem,
    chwilę dusimy.
  • 2. Koperek myjemy, osączamy
    i drobno siekamy. Posypujemy
    sałatę, mieszamy
  • 3. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Następnie gotujemy ok. 20
    minut we wrzącej osolonej wodzie.
    Odcedzamy.
  • 4. Na patelni roztapiamy pozostałe
    masło. Wbijamy jajka
    i smażymy na małym ogniu
    pod przykryciem, aż białko się
    zetnie. Podajemy z ziemniakami
    i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować