Sakiewki z ziemniaczanymi kasztankami

0 (0 ocen)

  • 1 min

Jest to jeden z przepisów, który znalazłam w starym notesie kulinarnym mojego dziadka!

  • 1 min

Składniki:

  • -pierś z kurczaka
    -chude plasterki szynki
    -serek śmietankowy
    -białka
    -otręby lub siemię lniane
    -koperek
    -sól, pieprz
    -czosnek granulowany
    -słodka papryka
    -dowolne przyprawy do smaku
    -ziemniaki
    -nici do związania

Sakiewki z ziemniaczanymi kasztankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy serek z koperkiem, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką.
  • 2. Na rozbitą jak na schabowe pierś z kurczaka układamy kolejno plasterek szynki a na to łyżeczkę wcześniej przygotowanego serka, a następnie zawijamy wszystko w sakiewki i wiążemy nitką.
  • 3. Tak przygotowane sakiewki moczymy w roztrzepanym białku i obtaczamy w otrębach lub siemieniu lnianym.
  • 4. Kroimy ziemniaki na ćwiartki (nie obieramy, tylko solidnie myjemy) i razem z sakiewkami wkładamy do piekarnika 180oC na ok 1godz.
  • 5. Ziemniaki dla smaku po upieczeniu smarujemy masełkiem i doprawiamy szczyptą solI.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy