Sakiewki z masełkowa okrasą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rodzaj pierożków ale w postaci sakiewek a w środku pyszny farsz mięsny z kaszą jęczmienną .

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 łyżka masła
    Sól morska
    1 szklanka wody
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
    3 ząbki czosnek
    majeranek
    pieprz kolorowy ziarnisty
    żółtko jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki z masełkowa okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Wodę zagotowujemy do szklanki wody dajemy łyżkę masła i mieszamy aby się rozpuściło. Pomału wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę . Rozwałkowujemy je podsypując mąką. Wycinamy kółka. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy zimną kasze . Wyrabiamy ciasto. Dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
  • 2. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy masę mięsną. Na kółka ciasta nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Zaklejamy jak pieroga i łączymy boki tworząc saszetkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z rozpuszczonym masełkiem z podsmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować