Lubię takie jajka,poniewarz są bardzo lekkie i wspaniale smakują!Sakiewka kryje w sobię lejące sie żółtko,a grzanka z pieczarkami wspaniale się komponuje i smakuje:-)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka: 4 sztuki
- chleb tostowy/kromki: 4 sztuki
- pieczarki: 400 gramów
- przyprawa typu Kucharek: 1 łyżka
- szczypiorek: 1 pęczek
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- masło: 1 łyżka
- liście sałaty: 4 sztuki
- ocet: 2 łyżki
"sakiewki" z jajka na grzancę z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć,osuszyć i pokroić w plasterki,wyłożyć na patelnie dodać masło i przyprawę - podusić 7min.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor chleb,z obydwu stron lub zrobić grzanki w tosterze.Zagotowac litr wody,dodac ocet.Jajka, po jednym,wybijać (delikatnie by nie naruszyć żółtka) do małej miseczki i ostrożnie wlewać do gotującej się wody z octem - gotować 3min(jeśli preferujecie ścięte żółtko to 6min.),delikatnie wyjąć jajka i wyłożyć je na talerz wyścielony papierowym ręczniczkiem,by odsączyła się resztka wody. Na talerze wyłożyć po liściu sałaty,położyć grzanki,wyłożyc na nie pieczarki i na góre jajko,posypac drobno pokrojonym szczypiorkiem - odrazu podawac.SMACZNEGO!!!
Komentarze