"Sakiewki" z jajka na grzancę z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubię takie jajka,poniewarz są bardzo lekkie i wspaniale smakują!Sakiewka kryje w sobię lejące sie żółtko,a grzanka z pieczarkami wspaniale się komponuje i smakuje:-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - chleb tostowy/kromki: 4 sztuki
    - pieczarki: 400 gramów
    - przyprawa typu Kucharek: 1 łyżka
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - liście sałaty: 4 sztuki
    - ocet: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

"sakiewki" z jajka na grzancę z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć,osuszyć i pokroić w plasterki,wyłożyć na patelnie dodać masło i przyprawę - podusić 7min.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor chleb,z obydwu stron lub zrobić grzanki w tosterze.Zagotowac litr wody,dodac ocet.Jajka, po jednym,wybijać (delikatnie by nie naruszyć żółtka) do małej miseczki i ostrożnie wlewać do gotującej się wody z octem - gotować 3min(jeśli preferujecie ścięte żółtko to 6min.),delikatnie wyjąć jajka i wyłożyć je na talerz wyścielony papierowym ręczniczkiem,by odsączyła się resztka wody. Na talerze wyłożyć po liściu sałaty,położyć grzanki,wyłożyc na nie pieczarki i na góre jajko,posypac drobno pokrojonym szczypiorkiem - odrazu podawac.SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować