Usmażyć nalesniki bez dodatku cukru, ok. 10 sztuk.
1 podwójna piers z kurczaka , może być ryba, zamiast kurczaka
2 cebule
25 dag pieczarek
100 gram sera żółtego/tyle ile lubimy/
Szczypior lub zielony por sparzony wrzątkiem ,do przewiązywania sakiewek oraz wykałaczki
przyprawa uniwersalna, przyprawa do kurczaka
ORAZ
Sos grzybowy lub barszcz , to zależy co lubimy.
Sakiewki naleśnikowe z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić jak najdrobniej tak jak na placki drobiowe, przyprawić przyprawą do kurczaka , przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem usmażyć na patelni.
Wystudzić.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić ze szczyptą cukru i przyprawa uniwersalna,dodać pokrojone pieczarki, dałam same kapelusze a nózki wykorzystałam do sosu pieczarkowego.
Usmażyć, pod koniec doprawić pieprzem i przyprawa uniwersalna. Wystudzić.
W misce połączyć razem usmażonego kurczaka, pieczarki z cebulą i starty ser.
Gdy trzeba doprawić farsz do smaku.
Na srodek każdego nalesnika nakładać farsz/po łyżce/, składać w sakiewkę, spiąć na wylot wykałaczką a poniżej wykałaczki związać szczypiorkiem lub zielonym porem.
Ustawić na blasze wysłanej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 /200 st i podgrzać ok. 10 minut.
Podać z sosem grzybowym lub barszczem.
Ja zrobiłam więcej farszu i dodatkowo usmażyłam krokiety z tym farszem a podałam je z zupą szczawiową.
Komentarze