Sakiewki makaronowe z łososiem wędzonim i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

z sosem pomidorowym.Wspaniale wyglądający i równie smaczny.Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej typ.00 (lub 550)
    4 jajka
    szczypta soli
    20ml. oleju rzepakowego
    Farsz:
    400g.szpinaku (mrożonego)
    250g.łososia wędzonego
    1 średnia cebula
    50ml. śmietany 30%
    1 łyżka masła
    sól,pieprz
    1 łyżka soku z cytryny
    Sos:
    400g.pomidorów w zalewie
    1 średnia cebula
    5 łyżek oleju rzepakowego
    kilka łodyżek świeżej bazylii
    sól,pieprz do smaku

Sakiewki makaronowe z łososiem wędzonim i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy delikatnie,wrzucamy szpinak,dodajemy sok z cytryny, wlewamy śmietanę,doprawiamy do smaku,dusimy kilka minut na małym ogniu.Szpinak odstawiamy studzimy,dodajemy rozdrobnionego na małe kawałki łososia,mieszamy,sprawdzamy smak.Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,wbijamy jajka,wlewamy olej,wyrabiamy rękoma elastyczne gładkie ciasto tak aby łatwo odchodziło od dłoni.Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem na 15 minut.W między czasie w garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę podsmażamy,wlewamy pomidory,wrzucamy bazylię,doprawiamy do smaku.Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.Miksujemy blenderem na gładki sos.Ciasto dzielimy na 4 równe porcje.Na równej powierzchni ciasto wałkujemy na cieniutki prostokąt,wykrawamy z pomocą szklanki kółka. Na środek każdego kładziemy porcję farszu szpinakowego,sklejamy brzegi formując sakiewki.Sakiewki gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 7 minut. Makaron wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na talerze,podajemy z sosem pomidorowym,dekorujemy świeżą bazylią. SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy