Sajgonki z warzywami w sosie Teriyaki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przystawka rodem z Dalekiego Wschodu, pyszna i łatwa do przygotowania. W sklepach znajdziemy bez problemu wszystkie potrzebne składniki. Do sajgonek świetnie pasuje pikantny sos pomidorowy.

  • 25 min

Składniki:

  • - ryż Basmati : 150-200 g
    - papryka zielona : 1 sztuka
    - papryka czerwona : 1 sztuka
    - marchew : 1 sztuka
    - cebula : 0,5 sztuki
    - sos Teriyaki : 4-5 łyżek
    - papier ryżowy : 12 arkuszy
    - sos pomidorowy z chili lub pikantny : 4- 6 łyżek
    - listki bazylii : 6 sztuk
    - olej rzepakowy : 8 łyżek
    - sól : 1 łyżeczka
    - orzechy nerkowca (posiekane) : 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sajgonki z warzywami w sosie teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, drobno pokroić.
    Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    Warzywa wrzucić do miski, dodać sos Tariyaki, 2 łyżki sosu pomidorowego z chili, wymieszać.
  • 3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić warzywa z sosem, smażyć 12-14 minut.
    Warzywa przełożyć do głębokiego naczynia, dodać ugotowany ryż, orzechy, wymieszać.
  • 4. Każdy arkusz papieru ryżowego zamoczyć w ciepłej wodzie ( 1-2 sekundy), a na nim ( na środku) ułożyć porcję ryżu z warzywami i orzechami, zwijać formując małe zgrabne krokieciki ( zaczynać od zwijania dołu, później boki, a nstępnie od dołu do środka). Tak postępujemy z każdym arkuszem papieru do wyczerpania.
  • 5. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, smażyć sajgonki z obu stron na lekko złoty kolor. Na talerzach rozsmarować sos pomidorowy z chili , układać sajgonki, udekorować listkami bazylii i plasterkami podsmażonej marchewki.

Porady

Papier ryżowy zamoczony w ciepłej wodzie staje się elastyczny i mozna go dowolnie formować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować