" Sajgonki z kurczakiem i warzywami "

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Chrupiące sajgonki na sylwestrową przekąskę!

  • 30 min

Składniki:


  • - filet z kurczaka - 300 g
    - kapusta pekińska - 5 liści
    - cebula - 1 szt.
    - por - 1 szt.
    - grzyby mun - 1 garść
    - Sos z czosnkiem, bazylią i chilli - 50 ml
    - papier ryżowy - ok. 12 arkuszy
    - olej do smażenia - 200 ml
    - sos sojowy - 1 łyżka
    - sól - 1 szczypta
    - pieprz - 1 szczypta
    - cukier - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

" sajgonki z kurczakiem i warzywami " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki 1.
    Grzyby namaczamy pół godziny wcześniej w gorącej wodzie.

    Mięso kroimy w drobną kostkę.

    Cebulę i pora siekamy.

    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju.

    Wrzucamy cebulę i pora.

    Dodajemy odciśnięte i pokrojone grzybki.

    Dokładnie mieszamy i chwilę razem podsmażamy.

    Dodajemy drobniutko poszatkowaną kapustę.

    Doprawiam solą i pieprzem.

    Po usmażeniu odstawiamy.

    Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną niewielką porcję oleju.

    Wrzucamy mięso.

    Skrapiamy sosem do smażenia z czosnkiem, bazylią i chilli .

    Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.

    Doprawiamy do smaku sosem sojowym.

    Przygotowane mięso mieszamy z warzywami.

    Arkusze papieru smarujemy gorącą wodą wymieszaną z cukrem.

    Czekamy aż zmiękną.

    Nakładamy farsz.

    Zamykamy i delikatnie zwijamy jak krokiety.

    Odstawiamy na ok. 10 minut.

    Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia!

    Podajemy z ulubionymi surówkami.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować