Sajgonki chińskie z Szewskiej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite, syte danie dla wielbicieli kuchni orientalnej. Przepis genialny, nie tylko dlatego, że własny, ale dlatego, że prosty!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki, około 25 - 30 sztuk:
    • Cebula czerwona
    • Mieszanka chińska
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g zmielonego fileta z kurczaka
    • 3 łyżki szczypiorku
    • Woreczek ryżu
    • 6 - 8 pieczarek
    • Opakowanie papieru ryżowego
    • Przyprawy: papryka czerwona, papryka słodka, chilli con carne, pieprz, sól
    • Olej roślinny do smażenia np. arachidowy
    • Do podania: do sajgonek sos słodko kwaśny, do ryżu słodko-pikantny sos chilli.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Sajgonki chińskie z szewskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz (a raczej pozostałości) 1. Ugotować ryż. Na rozgrzanym oleju usmażyć mięso, dodać mieszankę chińską. W drobną kostkę pokroić cebulę, imbir, szczypior oraz pieczarki i dodać do mięsa. Dodać również starty czosnek. Przyprawić według uznania.
  • 2. Farsz z patelni pokroić na małe kawałeczki i wymieszać z ryżem.
  • Smażymy 3. Papier ryżowy namaczać w wodzie, użyłam napełnionego płaskiego talerza, po czym przenosiłam papier na suchy talerz, gdzie nakładałam farsz. Nie radzę nakładać go za dużo, sajgonka się rozwali. Farsz nakładam niemal po środku placka, lecz bliżej jednego boku, od którego zaczynam zawijanie. Składamy naleśnik przykrywając farsz, po czym zawijam w rolkę, formując idealnego sajgonka, zostaje nam zakończenie sajgonka, papier ma być zwinięty, więc wystarczy tylko zawinąć je pod spód, w ten sposób wrzucamy na mocno rozgrzany olej. (zwijanie jak przy krokietach)
  • Odsączamy 4. Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu, około 3 minuty. Mają się przyrumienić i nabrać złotego koloru. W czasie smażenia obracamy.

    Świeżo usmażone przełożyć na ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    Smacznego!

Porady

Zbyt długo moczony papier ryżowy będzie się rwał, wystarczy zamoczyć i wyjąć, tak jak wyżej, w płaskim talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować