• 1 godz. 10 min

Doskonała pozycja dla osób lubiących jadać w "chińczyku" i amatorów kuchni wietnamskiej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • papier ryżowy - 12 szt.
    makaron ryżowy lub sojowy - ok. 100 g
    300 g mięsa mielonego
    suszone grzyby mun - 10 sztuk
    kiełki słonecznikowe świeże - 40 g
    mrożonka chińska - 3 garści
    1 marchewka
    1 cebula
    1 jajko
    sos sojowy 3 łyżki
    przyprawa do mięsa mielonego
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sajgonki przed smażeniem 1. 1. Cebule pokroić w piórka a marchewkę w paski (zapałki). Grzyby mun zalać wrzątkiem i jak zmiękną pokroić w paski.
    2. Na patelni podsmażyć mięso mielone z cebulą, marchewką i przyprawą do mięsa mielonego.
    3. Dodać grzyby mun, kiełki, mrożonkę chińską, sos sojowy i pieprz do smaku.
    4. Makaron zalać wrzątkiem na 3 minuty i odcedzić. Pokroić go na krótkie nitki.
    5. Farsz przekładamy do miski i dodajemy pokrojony makaron oraz jajko.
    6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeżeli farsz jest zbyt mało słony dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego.
    7. Na blacie rozkładamy czystą ściereczkę na której będziemy robić sajgonki.
    8. Do dużego płytkiego naczynia (takie naczynie, żeby zmieściło się w nim 3/4 szklanki wody) wlewamy ciepłą wodę. Następnie moczymy w nim papier ryżowy po obu stronach aż poczujemy że roi się śliski.
    8. Kładziemy delikatnie papier na ściereczce i nakładamy farsz na środek.
    9. Zawijamy najpierw górę i dół a następnie zwijamy całość w rulon. (tak jak naleśniki). Sajgonki odkładamy na boku ściereczki do wyschnięcia na około 30 min.
    10. Następnie smażymy sajgonki w głębokim dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach i odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz.
    11. Podawać z frytkami lub smażonym ryżem oraz sosem do sajgonek.

Porady

1. Papier ryżowy wyjmujemy z wody delikatnie ponieważ łatwo go przerwać. 2. Sajgonki muszą po zwinięciu leżeć około 30 min. w innym przypadku podczas smażenia będą robiły się purchle i będą pękać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować