1.1. Podsmażamy cebulę na patelni, a w tym czasie kroimy kurczaka na dość małe kawałeczki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i czarnym pieprzem. Mieszamy.
2. Do cebuli dorzucamy kurczaka i smażymy ok 7 minut.
3. Na drugą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i startą na tarce marchewkę, koperek, pietruszkę, podlewamy 1-2 łyżkami oleju. Przyprawiamy wszystko solą, czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym, smażoną cebulką, czosnkiem granulowanym oraz skórką cytrynową. Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4. Czekamy chwile, aby składniki trochę przestygły.
5. Przygotowujemy naczynie do namaczania naszych kółek z papieru ryżowego i ok. 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.
6. Namaczamy papier ryżowy w wodzie, aż do momentu kiedy stanie się on plastyczny( jakby gumowy).
7. Układamy papier na blacie i nakładamy na niego nasze wszystkie składniki.
8. Zawijamy podobnie jak gołąbki, ale pamiętamy, aby sajgonki były dość ściśle zawinięte.
9. Układamy po ok.3-4 na talerzu i do małego naczynia,miseczki nalewamy Słodkiego Sosu Chilii.
Opcjonalnie : Można już zawinięte sajgonki podsmażyć na patelni lub obtoczyć je w cieście naleśnikowym i też podsmażyć :)
Komentarze