sajgonki

4.5 (200 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pomyślałam, że sajgonki będą idealne, bo jest to banalnie proste i szybkie do wykonania .Wbrew pozorom jest to naprawdę sycące danie :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Kurczak - filet podwójny: 1 sztuka
    - kapusta kiszona: 300 gramów
    - marchew starta na tarce o małych oczkach: 1 sztuka
    - cebula mala: 1 sztuka
    - pietruszka zielona ,koper zielony (świeże): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek-do smażenia: 2 łyżeczki
    - papier ryżowy (arkusze): 15 sztuk
    - sól i pierz: 1 szczypta
    - Przyprawa do kurczaka złocistego Kamis: 1 łyżka
    - pieprz cytrynowy do smaku: 0.5 szczypty
    - skórka cytrynowa: 0.5 szczypty
    - czosnek ząbki utarte: 2 ząbki
    - cebulka w kostce: 1 sztuka
    - sos chilli słodki: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Podsmażamy cebulę na patelni, a w tym czasie kroimy kurczaka na dość małe kawałeczki, wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę oleju, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i czarnym pieprzem. Mieszamy.

    2. Do cebuli dorzucamy kurczaka i smażymy ok 7 minut.

    3. Na drugą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i startą na tarce marchewkę, koperek, pietruszkę, podlewamy 1-2 łyżkami oleju. Przyprawiamy wszystko solą, czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym, smażoną cebulką, czosnkiem granulowanym oraz skórką cytrynową. Dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    4. Czekamy chwile, aby składniki trochę przestygły.

    5. Przygotowujemy naczynie do namaczania naszych kółek z papieru ryżowego i ok. 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.

    6. Namaczamy papier ryżowy w wodzie, aż do momentu kiedy stanie się on plastyczny( jakby gumowy).

    7. Układamy papier na blacie i nakładamy na niego nasze wszystkie składniki.

    8. Zawijamy podobnie jak gołąbki, ale pamiętamy, aby sajgonki były dość ściśle zawinięte.

    9. Układamy po ok.3-4 na talerzu i do małego naczynia,miseczki nalewamy Słodkiego Sosu Chilii.

    Opcjonalnie : Można już zawinięte sajgonki podsmażyć na patelni lub obtoczyć je w cieście naleśnikowym i też podsmażyć :)

    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować