Sajgonki

0 (0 ocen)

W końcu je zrobiłam.Moje pierwsze sajgonki.Do doskonałego kształtu im daleko ale w smaku wyszły dobre.

Składniki:

  • 10 szt papieru ryżowego

    nadzienie :
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    5 łyżek sosu sojowego jasnego
    1/4 czerwonej papryki
    1/4 żółtej papryki
    2 łyżki kukurydzy z puszki
    2 łyżki pędów babusa
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/2 marchewki
    2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
    1 ząbek czosnku
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżka słodko - kwaśnego sosu tajskiego

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka drobno pokroić, wrzucić mięso na głęboki talerz i wlać sos sojowy, wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Marchewkę zetrzeć na tarce a papryki pokroić na cienkie paseczki.
    Potem na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić mięso i chwilę smażyć, dodać papryki i marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć aż warzywa zmiękną.
    Następnie dodać posiekaną natkę oraz kukurydzę i pędy babusa i wymieszać farsz.
    Każdy papier ryżowy zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund.
    Położyć go na drewnianej desce i na jednym brzegu położyć łyżkę nadzienia.
    Zawinąć brzeg przy farszu a potem boczne krawędzie i zwijać sajgonki tak jak krokiety czy gołąbki.
    Smażyć najlepiej na głębokim oleju do złoto brązowego koloru ( ja
  • 2. usmażyłam normalnie na patelni w małej ilości tłuszczu ale następnym razem usmażę właśnie w głębokim tłuszczu ).
    Sajgonki odsączyć z oleju na ręczniki papierowym i podawać na przykład z sosem tajskim słodko kwaśnym wymieszanym z odrobiną sosu sojowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy