Sadzone jajko na marchewkowym mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i wydrążyć, zmielić maszynką do mielenia.
2.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Mięso zmielone przełożyć do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, cebule suszoną, pieprz, sól i na końcu dodać marchew i 2 jajka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
4.Z masy mięsnej formować kulkę potem ją spłaszczyć i zrobić w środku dziurę( tak żeby później móc wbić tam jajko), obtoczyć w bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
5.Gdy kotlecik jest już dobrze podsmażony z obu stron wybijamy jajko, solimy je i polewamy olejem (tym rozgrzanym co mamy na patelni) tak żeby się ścięło białko a żółtko było płynne. Bo takie jajko jest zrobione najlepiej. Na koniec jajko posypujemy serem feta.Smacznego:)
Komentarze