Sadzone jajeczka przepiórcze z cukinią i sosem musztardowym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Tak przygotowane jajeczka mogą być też świetną przekąską nie tylko na Wielkanocnym stole.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka przepiórki: 3 sztuki
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - śmietana 18% do zup i sosów: 3 łyżeczki
    - musztarda Dijon: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy mielony: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    - rukola: 1 szklanka
    - pestki słonecznika: 1 łyżka
    - cukinia mała: 0.33 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Przystawki

Sadzone jajeczka przepiórcze z cukinią i sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko kurze gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ucieramy na tarce, na małych oczkach. dodajemy do startego jajka śmietanę i musztardę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą. Można też skropić sokiem z limonki , ale niekoniecznie.
  • 2. Cukinię kroimy na około 2,5 cm krążki.

    Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy oliwą z oliwek.

    Z krążków cukinii wydrążamy malutkie wgłębienie i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
  • 3. Po tym czasie wyjmujemy i wbijamy ostrożnie jaka przepiórcze do wgłębień w cukinii. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem kolorowym w młynku.

    Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut.
  • 4. Na osobnym talerzyku układamy listki rukoli i posypujemy pestkami słonecznika. Na tym układamy gotowe jajeczka przepiórcze na cukinii. Na każde jajeczko nakładamy przygotowany wcześniej sos musztardowy i dekorujemy dodatkowo pestką słonecznika.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka Musztarda Śmietana 18% Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować