Rzymska zapiekanka

4.5 (184 ocen)

Robiąc zapiekankę nie spodziewałam się,że będzie aż tak dobra.Wymaga trochę przygotowań,ale zapewniam,że warto.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    600 g mięsa mielonego
    1/2 główki kapusty włoskiej
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżeczka płatków papryki
    100 ml bulionu
    2 pomidory
    majeranek
    oliwa
    pieprz
    sól
    Sos:
    3 łyżki mąki
    4 łyżki masła
    1/2 litra bulionu
    250 ml mleka
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    sól
    Dodatkowo:
    10-15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Rzymska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną 1 cebulę i czosnek.Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy mięso i smażymy około 5 minut,Dodajemy koncentrat pomidorowy,pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.Smażymy wszystko razem kolejne 5 minut,mieszając.
  • 2. Kapustę kroimy w paski.W garnku rozgrzewamy oliwę,dodajemy posiekaną cebulkę.Kiedy się zeszkli dodajemy kapustę,mieszamy.Dolewamy bulion,doprawiamy sola i pieprzem.Dusimy około 10 minut mieszając.Kapustę odcedzamy
  • 3. W garnku rozgrzewamy masło.Rozprowadzamy w nim mąkę.Mieszając dodajemy bulion i mleko.Sos doprawiamy do smaku świeżo startą gałką,solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu.Układamy obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki.Polewamy sosem,wykładamy mięso na które również wylewamy trochę sosu.Na mięso wykładamy kapustę,delikatnie dociskamy.Polewamy sosem.Na wierzchy układamy koleją warstwę ziemniaków.Wylewamy pozostały sos,posypujemy startym serem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować