Ryżowy koktajl z owocami

4.5 (186 ocen)

  • 5 min

Bardzo smaczne połaczenie.

  • 5 min

Składniki:

  • ryż basmati 2.5 łyżki
    ryż preparowany 4 łyżki
    melon dojrzały 0.5 sztuki
    pomarańcza 0.5 sztuki
    borówki amerykańskie mrożone lub świeże 3 łyżki
    truskawki do jadalnej dekoracji 2 sztuki
    syrop klonowy lub miód 1/3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Ryżowy koktajl z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz gotujemy we wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, osączamy. Ja robiłam koktajl dla dwójki dzieci, więc użyłam tylko 2,5 łyzki suchego ryżu - po ugotowaniu mamy około dwa razy tyle ryżu.
  • 2. Przekładamy ugotowany ryż do malaksera. Dodajemy obraną połówkę melona (bez pestek), obraną połówkę pomarańczy oraz borówki amarykańskie (użyłam mrożonych). Miksujemy na koktajl. Nie potrzeba dolewć już żadnego jogurtu naturalnego, ponieważ koktajl ma świetną konsystencję i smak.
  • 3. Szklanki na koktajl smarujemy delikatnie na brzegach syropem klonowym lub miodem, przyklejamy ziarenka ryżu preparowanego. Wlewamy koktajl, wsypujemy na środek resztę ryżu preparowanego, układamy umytą i osuszoną truskawkę, dodajemy na jej środek borówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować