Ryżowy deser z karmelem i bławatkami

5 (167 ocen)

  • 10 min

Robi się go błyskawicznie i jest niezwykle smaczny. A dzięki bławatkom również cieszy oczy :)

  • 10 min

Składniki:

  • - 100 g ryżu (1 woreczek)
    - 3 łyżki masła orzechowego
    - 4 łyżki cukru
    - 1 łyżka miodu
    - 1/2 litra mleka
    - 1 jajko
    - 1 szklanka śmietany 36% + 6 łyżek śmietany 36%
    - garść suszonych płatków bławatków
    - kilka sztuk kandyzowanych bławatków
    - 2 garści orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryżowy deser z karmelem i bławatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wysypujemy z woreczka na rozgrzaną patelnię i prażymy go z dodatkiem łyżki masła orzechowego. Po kilku minutach dolewamy powoli mleko i mieszamy do czasu aż ryż będzie miękki. W garnku miksujemy pozostałe 2 łyżki masła orzechowego, miód, szklankę śmietany i jajko. Gotową masę łączymy z ryżem i całość gotujemy przez kilka minut. Z cukru i pozostałej śmietany przygotowujemy karmel: najpierw cukier rozpuszczamy na suchej patelni i karmelizujemy go, a następnie dolewamy 6 łyżek śmietany i jeszcze chwilę gotujemy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki. W wysokich szklankach układamy warstwami: najpierw ryż, następnie cienką warstwę suszonych płatków z bławatków, orzechy włoskie, odrobinę karmelu i znowu warstwę ryżu i płatków bławatków. Całość zalewamy grubą warstwą karmelu, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy kandyzowanymi bławatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować