Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem

0 (0 ocen)

To mój pierwszy deser ryżowy, ale pewnie nie ostatni:) jest lekki, pyszny, sycący i bardzo kolorowy:) zapraszam:)

Składniki:

  • 70 g ryżu ( ja użyłam jaśminowego)
    50 ml mleka
    300 ml wody
    skórka otarta z 1 mandarynki
    2 połówki brzoskwini z syropu
    1 łyżeczka cukru pudru
    2 łyżki dżemu truskawkowego
    2 łyżki syropu od brzoskwiń
    1 mandarynka
    szczypta soli

Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mleko zagotować z woda i skórka z mandarynki 1. Do garnka wlać mleko, dodać wodę oraz skórkę z mandarynki. Podgotować. Dodać ryż oraz sól i zagotować. Gdy zawrze zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Ostawić do ostygnięcia ( ja włożyłam garnek do zimnej wody). Następnie dodać do ryżu cukier i wymieszać.
  • dżem rozpuścić 2. W między czasie do rondelka przełożyć dżem, dodać syrop i zagotować aż dżem będzie płynny ( mieszać co jakiś czas). Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • do ryżu dodać brzoskwinie 3. Do ryżu dodać pokrojone małe kawałki brzoskwinie i wymieszać.
  • deser układać warstwami 4. Na dno pucharków dać po czubatej łyżce ryżu i pokryć je rozpuszczonym dżemem. Kolejna warstwa to ryż i znów dżem. Udekorować manadrynka. Podawać schłodzone w lodówce.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy