To mój pierwszy deser ryżowy, ale pewnie nie ostatni:) jest lekki, pyszny, sycący i bardzo kolorowy:) zapraszam:)
Składniki:
70 g ryżu ( ja użyłam jaśminowego)
50 ml mleka
300 ml wody
skórka otarta z 1 mandarynki
2 połówki brzoskwini z syropu
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżki syropu od brzoskwiń
1 mandarynka
szczypta soli
Ryżowy deser z brzoskwiniami i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko, dodać wodę oraz skórkę z mandarynki. Podgotować. Dodać ryż oraz sól i zagotować. Gdy zawrze zmniejszyć ogień i gotować około 20-25 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Ostawić do ostygnięcia ( ja włożyłam garnek do zimnej wody). Następnie dodać do ryżu cukier i wymieszać.
2.W między czasie do rondelka przełożyć dżem, dodać syrop i zagotować aż dżem będzie płynny ( mieszać co jakiś czas). Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
3.Do ryżu dodać pokrojone małe kawałki brzoskwinie i wymieszać.
4.Na dno pucharków dać po czubatej łyżce ryżu i pokryć je rozpuszczonym dżemem. Kolejna warstwa to ryż i znów dżem. Udekorować manadrynka. Podawać schłodzone w lodówce.
Smacznego!
Komentarze