Ryżowo-tuńczykowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Obiady gotuje mój mąż Marcin, ja jestem ekspertką od sałatek. Pomaga mi moja córka Ania.

Składniki:

  • ● puszka tuńczyka w oleju
    ● 15 dag ryżu
    ● 15 dag groszku konserwowego
    ● 15 dag czarnych oliwek bez pestek
    ● 15 dag ogórków kiszonych
    ● 1/4 pęczka koperku
    ● cytryna
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
    ● 2-3 liście sałaty

Ryżowo-tuńczykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko
    w osolonym wrzątku z dodatkiem
    łyżki oleju. Studzimy.
  • 2. Tuńczyka, groszek i oliwki
    osączamy. Oliwki i ogórki kroimy
    w plastry. Sok z ogórków osączamy. Koperek i sałatę
    myjemy i osuszamy papierowym
    ręcznikiem.
  • 3. Cytrynę polewamy wrzątkiem.
    Przekrawamy na pół
    i odkrawamy 2-3 plasterki,
    z reszty wyciskamy sok.
  • 4. Ryż mieszamy z tuńczykiem,
    ogórkami, groszkiem
    i oliwkami. Polewamy 2-3 łyżkami
    oleju i sokiem z cytryny.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    dokładnie mieszamy. Podajemy
    na liściach sałaty, udekorowane
    plastrami cytryny oraz
    koperkiem.

Porady

Smak sałatki zaostrzymy, dodając zmiażdżony ząbek czosnku. Możemy też użyć mrożonego groszku. Należy go jednak wcześniej 2-3 minuty gotować.

Notka redakcyjna

PPWS_01-2012

Komentarze

Podobne przepisy