Ryżowo-tuńczykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko
w osolonym wrzątku z dodatkiem
łyżki oleju. Studzimy.
2.Tuńczyka, groszek i oliwki
osączamy. Oliwki i ogórki kroimy
w plastry. Sok z ogórków osączamy. Koperek i sałatę
myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem.
3.Cytrynę polewamy wrzątkiem.
Przekrawamy na pół
i odkrawamy 2-3 plasterki,
z reszty wyciskamy sok.
4.Ryż mieszamy z tuńczykiem,
ogórkami, groszkiem
i oliwkami. Polewamy 2-3 łyżkami
oleju i sokiem z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem,
dokładnie mieszamy. Podajemy
na liściach sałaty, udekorowane
plastrami cytryny oraz
koperkiem.
Porady
Smak sałatki zaostrzymy, dodając zmiażdżony ząbek czosnku. Możemy też użyć mrożonego groszku. Należy go jednak wcześniej 2-3 minuty gotować.
Komentarze