ryżowo-szpinakowa zapiekanka

0 (0 ocen)

zapiekanka jest smaczna, syta................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • ryż ugotowany 2 woreczki, szpinak świeży 3 pęczki, ząbki czosnku 3 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, mleko 1,5 szklanki, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, sos pomidorowy 1/2 szklanki, pomidory 4 duże, oregano - ile potrzeba, feta 20 dag

Ryżowo-szpinakowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. ryż ugotować z 1 łyżeczką kucharka, woreczki odcedzić - na oleju zeszklić zabki czosnku z cebulą, dodać pokrojony drobno szpinak, pokrojoną papryczkę chilli, podsmażać z 3 minuty, do smaku dać kucharka, przyprawę w płynie - mleko, jajko, mąkę rozmieszać i wlać do szpinaku
  • etap 2. w naczyniu żaroodpornym 24 cm na dnie położyć ryż i przyklepać łyżką, posmarować sosem pomidorowym
  • etap 3. na ryż wyłożyć szpinak, rozkruszyć fetę, poukładać plastry pomidorów, posypać oregano
  • etap 4. piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 20 minut, następnie ustawić termoobieg na 180 C i piec 15 minut......

    zapiekankę kroić lekko przestudzoną

Komentarze

Podobne przepisy