Ryżowo-miętowa tarta bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksuj herbatniki z masłem, powstałą masę wyłóż mocno dociskając na spód i boki blachy. Włóż do zamrażarki na co najmniej 15 minut.
2.Ugotouj ryż na mleku, lekko go rozgotowując, często mieszaj, żeby się nie przypalił. Pilnuj, żeby ryż nie zabsorbował całego mleka, jeśli tak się stanie, dolewaj mleko tak, żeby ryż był zawsze przykryty. Przełóż do innego naczynia i odstaw do przestudzenia. W tym czasie pokrój brzoskwinie z puszki na cienkie plasterki, nie wylewaj syropu:)
3.Do ryżu dodaj cukier puder i miksuj całość blenderem. Ważna jest konsystencja całości, jeśli masa będzie zbyt kleista, dolewaj po trochę mleka do momentu kiedy nie stanie się gładka, o konsystencji gęstej śmietany.
4.Rozpuść żelatynę w łyżce zimnej wody. Filiżankę syropu z puszki brzoskwiń podgrzej i dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mieszaj aż całość się rozpuści. Uważaj, żeby roztwór się nie zagotował. Przelej do szklanki, aby ostygła.
5.Przełóż delikatnie masę ryżową na tartę, wygładź wierzch, ułóż brzoskwinie według własnych upodobań, a pomiędzy nie powkładaj listki mięty. Jeśli syrop nie jest już gorący, delikatnie polej całość za pomocą łyżki.
6.Włóż tartę do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. Smacznego:)
Komentarze