Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł przyszedł mi do głowy w przypływie chwili:) Często łączę ryż lub kurczaka z przyprawą curry, więc i tu postawiłam na ten smak, wzbogacony jeszcze o pieczarki:) Mąż uznał, że od teraz to są jego ulubione kotleciki!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 torebki ryżu
    4-5 marchewek
    6-7 pieczarek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 cała pierś kurczaka

    Składniki robocze:
    1 duża cebula
    2 duże jajka
    10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików)
    1 nieduży pęczek natki pietruszki
    2 łyżki keczupu pikantnego
    2 łyżeczki przyprawy curry
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
    1 łyżeczka szałwii
    1 łyżeczka lubczyku
    2 łyżki soli
    szczypta pieprzu
    tłuszcz do smażenia

    Dekoracja:
    świeża natka pietruszki
    snacki z marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy. Natkę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i siekamy. Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i ścięgien, kroimy w bardzo drobne kawałki. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, wysypujemy z woreczków i studzimy.
  • 3. W tym samym czasie na odrobinie tłuszczu podsmażamy pieczarki, aby odparować wodę, po chwili dorzucamy marchewkę, aby zmiękła. Na koniec wrzucamy cebulę, przykrywamy patelnię i wyłączamy gaz (nie ma się smażyć, tylko zmięknąć). Studzimy.
  • 4. W misce łączymy ryż, pokrojoną pierś kurczaka, pieczarki z marchewką i cebulą, dodajemy jajka, bułkę tartą, keczup i przyprawy, rękami wyrabiamy masę.
  • 5. Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (na niewielkim ogniu) z obu stron na złoty kolor.
    Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 6. Dekorujemy świeżą natką i marchewką.

Porady

Przyprawy można modyfikować wg własnych upodobań. Aby sprawdzić smak, najlepiej wymieszać wszystko oprócz mięsa i spróbować - mięso dodać na końcu. Z tych proporcji wyszło mi 16 kotlecików.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować