Ryżowe pancakes

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Dobry sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100 g ryżu (przed ugotowaniem),
    1 1/2 szklanki mąki (u mnie 1 orkiszowej i 1/2 pszennej),
    1 1/2 szklanki mleka,
    1 łyżka miodu,
    1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    2 łyżki oleju,
    1 jajko,
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Ryżowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż (z paczki lub w woreczku) ugotować na sypko i ostudzić. W misce połączyć mleko z mąką, dodać miód, cukry, olej i jajko. Dodać ryż oraz proszek do pieczenia oraz ewentualnie mleko w proszku. Wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać łyżkę mąki bądź otrąb, dla zagęszczenia.
    Smażyć placuszki na łyżce rozgrzanego oleju. Podawać najlepiej z kwaskowatą konfiturą lub twarożkiem, gdyż same placuszki są słodkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować