Ryżowe muffinki ze szparagami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zielone, wiosenne muffiny z delikatną mozzarellą, szparagami i szczypiorkiem

  • 45 min

Składniki:

  • 200g ryżu
    1 kulka mozzarelli
    4 zielone szparagi
    pół pęczka szczypiorku
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki pszennej
    300 ml mleka
    200 ml wody
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej
    sól, pieprz
    masło do wysmarowania foremki

Ryżowe muffinki ze szparagami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szparagi ugotować w osolonej wodzie ok. 2-3 min., odcedzić i pokroić w 1cm kawałki. Mozzarellę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić, cześć dodać do muffinów, resztę zostawić do dekoracji.
    Sos: W rondlu roztopić masło. Mąkę, mleko, wodę i przyprawy dokładnie wymieszać, dodać do masła, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos.
    Formę do muffinów (na 12 szt.) wysmarować masłem i w każdym zagłębieniu kolejno układać warstwami: najpierw ryż, potem szparagi, mozzarellę, na koniec zalać sosem i posypać szczypiorkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 25 minut. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy