Pierwszy raz jadłam te kuleczki w Chińskiej restauracji i od razu się w nich zakochałam:) Może nie jest to typowe danie z ryżu, ale do ich przygotowania niezbędna jest mąka ryżowa.
Średni
Składniki:
- olej do smażenia: 6 szklanek
- ziarna sezamu: 0.5 szklanki
- brązowego cukru: 0.75 szklanki
- wrzątek: 0.4 litra
- mąka ryżowa: 400 gramów
- pasta z czerwonej fasoli: 1 puszka
Ryżowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W woku lub wysokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza. Na patelni powinno być około 6-7 cm oleju. Ziarna sezamu rozsyp na papierze woskowanym lub pergaminowym. Obok postaw małą miseczkę z wodą. Cukier wymieszaj dokładnie w szklance wrzątku.
Mąkę ryżową wsyp na środek dużej miski, dodaj uprzednio przygotowaną wodę z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania klejącej, brązowej masy. Jeżeli potrzebujesz dodaj odrobinę wody.
Z kawałków ciasta uformuj kulki o średnicy około 2-3 cm. Następnie przy pomocy palców wydrąż dziurę w kulce, uformuj łódeczkę i do środka nałóż odpowiednią ilość pasty z fasoli. Następnie uformuj z powrotem kulkę, tak aby pasta nie wyszła na zewnątrz.
Zamocz kulkę w miseczce z wodą i obtocz ją w ziarnach sezamowych. Przygotuj w ten sposób wszystkie kulki.
Tak przygotowane ciasto należy smażyć przez chwilę w głębokim oleju. W momencie gdy ziarna sezamu nabiorą brązowego koloru ( około 2 minuty ) użyj szpatułki aby delikatnie przycisnąć kulkę do brzegu woka lub patelni. Trzymaj kulkę przy brzegu aż do momentu uzyskania przez nią złotobrązowego koloru i powiększenia wielkości około 2-3 razy.
Po wyjęciu z woka osusz kulki na ręczniku papierowym.
Komentarze