ryżowe kuleczki

0 (0 ocen)

  • Średni

Pierwszy raz jadłam te kuleczki w Chińskiej restauracji i od razu się w nich zakochałam:) Może nie jest to typowe danie z ryżu, ale do ich przygotowania niezbędna jest mąka ryżowa.

  • Średni

Składniki:


  • - olej do smażenia: 6 szklanek
    - ziarna sezamu: 0.5 szklanki
    - brązowego cukru: 0.75 szklanki
    - wrzątek: 0.4 litra
    - mąka ryżowa: 400 gramów
    - pasta z czerwonej fasoli: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryżowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuleczki ryżowe 1. W woku lub wysokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175-180 stopni Celsjusza. Na patelni powinno być około 6-7 cm oleju. Ziarna sezamu rozsyp na papierze woskowanym lub pergaminowym. Obok postaw małą miseczkę z wodą. Cukier wymieszaj dokładnie w szklance wrzątku.

    Mąkę ryżową wsyp na środek dużej miski, dodaj uprzednio przygotowaną wodę z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania klejącej, brązowej masy. Jeżeli potrzebujesz dodaj odrobinę wody.

    Z kawałków ciasta uformuj kulki o średnicy około 2-3 cm. Następnie przy pomocy palców wydrąż dziurę w kulce, uformuj łódeczkę i do środka nałóż odpowiednią ilość pasty z fasoli. Następnie uformuj z powrotem kulkę, tak aby pasta nie wyszła na zewnątrz.

    Zamocz kulkę w miseczce z wodą i obtocz ją w ziarnach sezamowych. Przygotuj w ten sposób wszystkie kulki.

    Tak przygotowane ciasto należy smażyć przez chwilę w głębokim oleju. W momencie gdy ziarna sezamu nabiorą brązowego koloru ( około 2 minuty ) użyj szpatułki aby delikatnie przycisnąć kulkę do brzegu woka lub patelni. Trzymaj kulkę przy brzegu aż do momentu uzyskania przez nią złotobrązowego koloru i powiększenia wielkości około 2-3 razy.

    Po wyjęciu z woka osusz kulki na ręczniku papierowym.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować