Ryżowe kotleciki

0 (0 ocen)

moja studencka propozycja obiadowa

Składniki:

  • - ryż 3/4 szklanki
    - marchewka starta na grubych oczkach
    - pół cebuli
    - ćwierć papryki czerwonej
    - jajko
    - po pół łyżeczki czosnku granulowanego i curry

    - bułka tarta do panierowania
    - olej do smażenia

Ryżowe kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować, a wręcz rozgotować. Na kilka chwil przed końcem gotowania dodać marchewkę i paprykę pokrojoną na drobną kosteczkę. Wystudzić
  • 2. Cebulę posiekać na drobno i dodać razem z przyprawami do wystudzonej masy ryżowo-warzywnej. Wbić jedno jajko. Całość wymieszać i uformowac niewielkie kotleciki.
  • 3. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.

Porady

można je podać np. z sosem musztardowym lub pieczarkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy