Ryżowe babeczki z konfiturą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty deser.Zaspokoi apetyt na "cos" słodkiego po obiedzie:) Mozna je podawac z konfiturą badz z sezonowymi owocami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
    1 szklanka ryżu,
    1 łyzka masła,
    szczypta soli,
    3 łyżki cukru,
    1 łyzka pudru,
    1 łyżka cynamonu,
    1 łyzeczka żelatyny,
    200 ml śmietany 30%,
    2 cukry waniliowe,
    konfitura lub swieze owoce,
    listki mięty

Ryżowe babeczki z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody wsypujemy opłukany ryż,gotujemy z dodatkiem soli,cukru i masła ok 20 minut.Często mieszamy.
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilosci wrzatku i dodajemy do ryżu,mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.Dodajemy cynamon.
    Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy puder i cukry waniliowe.
    Do ryzu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek.Wkladamy na ok 1 godzine do lodowki.
    Podajemy z konfiturą lub owocami.Dekorujemy listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy