Ryżowa zapiekanka z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka z kurczaka nacieramy ulubioną mieszanką przypraw, odstawiamy na chwilę (ja zazwyczaj nacieram i zostawiam na noc w lodówce, aby przeszły aromatem przypraw)
Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę kroimy w półplasterki.
2.Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na którym układamy plasterki cebuli i pokrojone pieczarki. Całość przykrywamy skrzydełkami z kurczaka. Do naczynia wlewamy bulion, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 45-50 minut. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę, ustawiamy w piekaniku opcję grillowania i podpiekamy całość 5-10 minut. Czas grillowania zależy od mocy grzałki w piekarniku. Skrzydełka powinny się ładnie zrumienić, aby miały chrupiącą skórkę.
3.Gotowe danie, w naczyniu, w którym się piekło, podajemy na stół.
Komentarze