Ryżowa zapiekanka z mintajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrozić i zamarynować sokiem z cytryny i solą. Zostawić w lodówce na ok 30 min.
2.Ryż ugotować wg przepisu.
3.Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na oleju.
Dodać groszek , marchewkę pokrojona w kostkę, kalafiora i brokuł.
Zalać szklanka wody, przykryć i dusić ok 10 min. jeśli zostanie zbyt dużo wody odparować . Dodać ugotowany ryż . Wszystko wymieszać dodając sól i pieprz cytrynowy.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć ryż z warzywami.
Na wierzchu ułożyć kostki rybne. Na rybę rozkruszyć , wcześniej wymieszane , bułkę tarta z masłem i czosnkiem.
Zapiekać 30 min - 180 stopni.
Zapiekankę podać posypana natką pietruszki i polaną pikantnym ketchupem.
Smacznego.
Komentarze