Ryżowa zapiekanka z mintajem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ryba nie koniecznie musi być smażona, może być zapieczona.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 6 kostek mintaja
    sok z połowy cytryny
    sól

    2 torebki ryżu

    duża cebula
    1/2 szklanki zielonego groszku
    2 marchewki
    kilka różyczek kalafiora
    kilka różyczek brokuł
    pieprz cytrynowy
    sól
    olej do smażenia

    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    3 łyżki bułki tartej

    łyżka posiekanej natki pietruszki
    ketchup pikantny

    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Ryżowa zapiekanka z mintajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić i zamarynować sokiem z cytryny i solą. Zostawić w lodówce na ok 30 min.
  • 2. Ryż ugotować wg przepisu.
  • 3. Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na oleju.
    Dodać groszek , marchewkę pokrojona w kostkę, kalafiora i brokuł.
    Zalać szklanka wody, przykryć i dusić ok 10 min. jeśli zostanie zbyt dużo wody odparować . Dodać ugotowany ryż . Wszystko wymieszać dodając sól i pieprz cytrynowy.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przełożyć ryż z warzywami.
    Na wierzchu ułożyć kostki rybne. Na rybę rozkruszyć , wcześniej wymieszane , bułkę tarta z masłem i czosnkiem.
    Zapiekać 30 min - 180 stopni.
    Zapiekankę podać posypana natką pietruszki i polaną pikantnym ketchupem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mintaj Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować