Ryżowa zapiekanka z łososiem

4.5 (193 ocen)

Bardzo smaczna i prosta do wykonania :)

Składniki:

  • 300 g fileta ze świeżego łososia
    120 g ryżu basmati
    300 g cukinii
    1/2 strąka czerwonej papryki
    150 g żółtego sera
    2 łyżki posiekanego zielonego koperku
    sól
    pieprz cytrynowy
    pieprz ziołowy
    2 łyżki oleju
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryżowa zapiekanka z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fileta zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem 10 minut, mieszamy i pieczemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
  • 2. Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 8 minut i odcedzamy.
  • 3. Cukinię kroimy w grubsze plastry, a następnie w słupki. Solimy i odstawiamy na ok. 30 minut. Wylewamy powstały sok, a cukinię osuszamy kuchennym ręcznikiem.
  • 4. Oczyszczoną paprykę kroimy w większą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, startym serem (2-3 łyżki sera zostawiamy do posypania zapiekanki) i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  • ryżowa zapiekanka z łososiem 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy 2/3 ryżu z warzywami i serem. Na ryżu układamy podpieczonego łososia i przykrywamy resztą ryżu. Wierzch posypujemy pozostawionym serem i zapiekamy w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut.

Porady

Zapiekankę można piec w jednym naczyniu lub w kilku mniejszych. U mnie wyszły 3 porcje w naczyniach o pojemności 400ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Łosoś Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować