Szybka i prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Idealna na imprezy, kolacje. Moja rodzina bardzo lubi takie sałatki zimową porą. Od czasu do czasu przygotowuję taką wersję kiedy ciężko ze świeżymi warzywami.
30 min
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 ogórki korniszony
3 jajka
1 puszka fasoli czerwonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 szklanka ryżu
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka majonezu płaska
1 łyżka płaska jogurtu greckiego
Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotuje na twardo. Tuńczyka i fasolę odsączam z zalewy.
2. Ryz przekładam na sitko i przelewam zimną wodą. Przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dodaję 1/3 łyżeczki soli, i dwie łyżki oliwy. Zagotowuję do momentu wchłonięcia przez ryż wodę. Odstawiam garnek i zawijam w koc na 30 minut.
3. Paprykę kroję w kostkę, kawałek zostawiam do dekoracji. Korniszony i jaka także kroję w kostkę. Do wystudzonego ryżu, dodaję fasolę, paprykę, ogórki, jajka, tuńczyka, dodaję jogurt, majonez, doprawiam solą, pieprzem, i natką pietruszki.
Komentarze