Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

4.49 (146 ocen)

  • 30 min

Szybka i prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Idealna na imprezy, kolacje. Moja rodzina bardzo lubi takie sałatki zimową porą. Od czasu do czasu przygotowuję taką wersję kiedy ciężko ze świeżymi warzywami.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    4 ogórki korniszony
    3 jajka
    1 puszka fasoli czerwonej
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 szklanka ryżu
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka majonezu płaska
    1 łyżka płaska jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tuńczyk odsączone 1. Jajka gotuje na twardo. Tuńczyka i fasolę odsączam z zalewy.
  • ryż ugotowany 2. Ryz przekładam na sitko i przelewam zimną wodą. Przekładam do garnka, wlewam szklankę wody, dodaję 1/3 łyżeczki soli, i dwie łyżki oliwy. Zagotowuję do momentu wchłonięcia przez ryż wodę. Odstawiam garnek i zawijam w koc na 30 minut.
  • warzywa do sałatki 3. Paprykę kroję w kostkę, kawałek zostawiam do dekoracji. Korniszony i jaka także kroję w kostkę. Do wystudzonego ryżu, dodaję fasolę, paprykę, ogórki, jajka, tuńczyka, dodaję jogurt, majonez, doprawiam solą, pieprzem, i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Papryka Ryż Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować