Ryżowa sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

Bardzo pożywna sałatka - pełnowartościowe danie na zimno. Potrawa składa się z trzech warstw - ryżowo - pieczarkowej, marchewkowej oraz jajecznej. Z nutą orientalnego curry, pikantnie doprawiona musztardą i kolorowym pieprzem.

Składniki:

  • Zestaw B

    Składniki podstawowe z zestawu:
    300 g suchego ryżu
    150 g oczyszczonych pieczarek
    3 większe marchewki (łącznie 300g)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    8 jajek ugotowanych na twardo

    Składniki robocze:
    olej
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka curry
    kolorowy pieprz świeżo zmielony
    cukier
    sól

    Dekoracja:
    jajko ugotowane na twardo
    gotowana marchewka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ryżowa sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowa sałatka warstwowa 1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Pieczarki drobno pokroić i dusić na oleju około 10 min. Wystudzone dodać do ryżu, wsypać curry i sól do smaku - wymieszać.
  • Ryżowa sałatka warstwowa 2. Marchewki obrać i ugotować do miękkości (około 10 min) w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu, gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Dodać musztardę i wymieszać. Doprawić cukrem oraz solą.
  • Ryżowa sałatka warstwowa 3. Na dno salaterki wyłożyć 1/3 ilości ryżu z pieczarkami.
  • Ryżowa sałatka warstwowa 4. Na wierzch nałożyć drobno posiekane 4 jajka. Oprószyć kolorowym pieprzem.
  • Ryżowa sałatka warstwowa 5. Na jajka wyłożyć 1/2 ilości marchewki.
    Opisane czynności jeszcze raz powtórzyć.
  • Ryżowa sałatka warstwowa 6. Pozostałą ilością ryżu z pieczarkami (1/3) wyłożyć jako ostatnią, wierzchnią warstwę sałatki.
    Ozdobić wg opisu i fotografii lub wg uznania. Sałatkę przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować