Bardzo pożywna sałatka - pełnowartościowe danie na zimno. Potrawa składa się z trzech warstw - ryżowo - pieczarkowej, marchewkowej oraz jajecznej. Z nutą orientalnego curry, pikantnie doprawiona musztardą i kolorowym pieprzem.
Składniki:
Zestaw B
Składniki podstawowe z zestawu:
300 g suchego ryżu
150 g oczyszczonych pieczarek
3 większe marchewki (łącznie 300g)
Składnik podstawowy dodatkowy:
8 jajek ugotowanych na twardo
Ryżowa sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i wystudzić. Pieczarki drobno pokroić i dusić na oleju około 10 min. Wystudzone dodać do ryżu, wsypać curry i sól do smaku - wymieszać.
2.Marchewki obrać i ugotować do miękkości (około 10 min) w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu, gdy wystygną, pokroić w drobną kostkę. Dodać musztardę i wymieszać. Doprawić cukrem oraz solą.
3.Na dno salaterki wyłożyć 1/3 ilości ryżu z pieczarkami.
5.Na jajka wyłożyć 1/2 ilości marchewki.
Opisane czynności jeszcze raz powtórzyć.
6.Pozostałą ilością ryżu z pieczarkami (1/3) wyłożyć jako ostatnią, wierzchnią warstwę sałatki.
Ozdobić wg opisu i fotografii lub wg uznania. Sałatkę przed podaniem schłodzić.
Komentarze