Ryżowa sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypać do większej miski.
Mięso odłączyć od kości, pozbawić wszelkich twardych chrząstek, pokroić w kwadraty ( potem i tak, podczas mieszania, mięso się jeszcze rozwarstwi). Mięso połączyć z ryżem.
2.Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić paprykę,cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do momentu aż papryka będzie miękka, potem wsypać przyprawę kebab-gyros, wymieszać i chwilę razem smażyć. Tak przygotowane warzywa dodac do ryżu z mięsem.
3.Ogórki pokroić w małą kostkę i również dorzucić do ryżu. Dodać majonez i ketchup, wymieszać. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na końcu dorzucić posiekaną natkę pietruszki, zostawić trochę do dekoracji. Sałatka jest doskonała zarówno na ciepło jak i wtedy, gdy się trochę przegryzie podczas pobytu w lodówce :).
Smacznego:)
Komentarze