Ryżowa piña colada brûlée

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ryż świetnie sprawdza się w roli deseru. Przyrządzony na mleku kokosowym, z dodatkiem musu ze świeżego ananasa i przykryty chrupiącą skorupką, naprawdę fajnie smakuje.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 25 gramów
    - ryż arborio: 100 gramów
    - mleko kokosowe (400ml): 1 puszka
    - cukier biały: 1 łyżeczka
    - likier kokosowy: 1 łyżka
    - świeży ananas: 0.5 sztuki
    - cukier brązowy: 3 łyżeczki

Ryżowa piña colada brûlée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ryż. Całość podgrzewać, mieszając, do momentu aż ryż zrobi się lekko szklisty, po czym partiami dolewać mleko kokosowe. Ryż często mieszać, pod koniec dodać łyżeczkę cukru. Po wyłączeniu ognia, dla podkreślenia kokosowego smaku, dodać likier kokosowy i wymieszać.
  • 2. Połowę obranego ananasa pokroić w kostkę i zmiksować niezbyt dokładnie blenderem (powinny pozostać cząstki owoców).
  • 3. Mus ananasowy nałożyć do niewielkich naczynek, na nim położyć warstwę ryżu. Każdą porcję posypać łyżeczką brązowego cukru i skarmelizować go za pomocą palnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy