Smażony ryż z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cudownie aromatyczne danie, które pokochała moja rodzina.

  • 30 min

Składniki:

  • -200-300g ryżu jaśminowego
    -2-3 jaja
    -4-6 cienkich plastrów wędzonego boczku lub dobrej szynki
    -1 czerwona papryka
    -2 cebulki dymki
    -1-2 ząbki czosnku
    -1/2 łyżeczki czerwonej papryki
    -2 łyżki sosu worcester
    -1 łyżka octu balsamicznego
    -pieprz ziołowy
    -pieprz czarny (świeżo mielony)
    -sól morska do smaku
    -natka pietruszki
    -dobry olej, masło
    -2-3 łyżki startego parmezanu (lub Twojego ulubionego sera)

Smażony ryż z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • RYŻOWA KARUZELA 1. Ryż gotujemy ok 20 min, z dodatkiem masła. Paprykę, boczek lub szynkę kroimy w paski, cebulkę w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulkę, po chwili dodajemy paprykę i smażymy, aż papryka lekko się przysmaży. Następnie dodajemy wędlinę. Podlewamy sosem worcester i octem balsamicznym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do kubeczka wybijamy jaja i mieszamy. Do warzyw dodajemy ryż i chwilę wszystko smażymy. Następnie zalewamy całość jajami (jak na omlet) i od czasu do czasu delikatnie mieszamy,aż jaja się zetną. Powinny być w większych kawałkach. Łyżką do lodów formujemy kule i wykładamy na talerze. Posypujemy natką pietruszki, startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy