Smażony ryż z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy ok 20 min, z dodatkiem masła. Paprykę, boczek lub szynkę kroimy w paski, cebulkę w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulkę, po chwili dodajemy paprykę i smażymy, aż papryka lekko się przysmaży. Następnie dodajemy wędlinę. Podlewamy sosem worcester i octem balsamicznym. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do kubeczka wybijamy jaja i mieszamy. Do warzyw dodajemy ryż i chwilę wszystko smażymy. Następnie zalewamy całość jajami (jak na omlet) i od czasu do czasu delikatnie mieszamy,aż jaja się zetną. Powinny być w większych kawałkach. Łyżką do lodów formujemy kule i wykładamy na talerze. Posypujemy natką pietruszki, startym serem.
Komentarze