Ryż zapiekany

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste,sycące i niezwykle pomysłowe danie kiełbasą i parówkami.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 2 szklanki
    - strąk papryki: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - cienkie parówki: 6 sztuk
    - zielonego groszku: 1 puszka
    - kwaszone ogórki: 2 sztuki
    - żółtego sera: 20 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 4 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - mielony czarny pieorz: 0.5 łyżeczki
    - natka pietruszki do dekoracji: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż zapiekany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju,odcedź na sicie,ale nie polewaj go zimną wodą.Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Jajko umyj,rozbij i rozmąć.Z parówek zdejmij osłonki ale gotuj ich.Pokrój je na plasterki i zrumień na oleju.Cebulę obierz,drobno posiekaj i dorzuć na patelnię do smażących się parówek.Chwilę smaż razem.
  • 2. Paprykę przekrój na pół,oczyść z gniazd nasiennych i opłucz.Razem z ogórkami pokrój w kostkę.Wymieszaj pokrojone warzywa z ryżem i parówkami.Następnie dodaj 1/3 sera i osączony z zalewy groszek.Przypraw solą i pieprzem.
  • 3. Przełóż wszystko do żaroodpornego natłuszczonego naczynia.Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem,a także posyp pozostałym tartym żółtym serem.Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Zapiekankę podawaj na gorąco udekorowaną listkami natki pietruszki.Możesz serwować do niej ostry sos paprykowy lub czosnkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

To może cię zainteresować