1.Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju,odcedź na sicie,ale nie polewaj go zimną wodą.Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Jajko umyj,rozbij i rozmąć.Z parówek zdejmij osłonki ale gotuj ich.Pokrój je na plasterki i zrumień na oleju.Cebulę obierz,drobno posiekaj i dorzuć na patelnię do smażących się parówek.Chwilę smaż razem.
2.Paprykę przekrój na pół,oczyść z gniazd nasiennych i opłucz.Razem z ogórkami pokrój w kostkę.Wymieszaj pokrojone warzywa z ryżem i parówkami.Następnie dodaj 1/3 sera i osączony z zalewy groszek.Przypraw solą i pieprzem.
3.Przełóż wszystko do żaroodpornego natłuszczonego naczynia.Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem,a także posyp pozostałym tartym żółtym serem.Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Zapiekankę podawaj na gorąco udekorowaną listkami natki pietruszki.Możesz serwować do niej ostry sos paprykowy lub czosnkowy.
Komentarze