ryż z warzywami na szybko

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

jak nie mam dużo czasu na gotowanie to jest mój konik na w miarę szybkie i pożywne danie, nawet dla męża. dziś miałam gotowane mięso więc dodałam ale zazwyczaj jest to zupełnie ryż z warzywami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojonej w cienkie paseczki
    1 pietruszka drobno pokrojona
    1 cebula drobno posiekana w kosteczkę
    2-3 ząbki czosnku drobno krojone lub przeciśnięte przez praskę
    kawałeczek selera pokrojonego w kostkę
    1/2 pora drobno pokrojonego
    1/2 puszki zielonego groszka
    2-3 łyżki masła
    5-6 szt pieczarek posiekane w cienkie plasterki
    sól i pieprz do smaku
    1,5 szkl suchego ryżu- ugotować na sucho
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ryż ugotować w wodzie i odcedzić na durszlaku.
    do garnka z grubym dnem włóż masło i rozpuść, dodaj czosnek i cebulkę. zeszklij. dodaj marchewkę seler i pietruszkę, a po chwili dołóż por i pieczarki.dodaj sól i pierz do smaku. podduś. dodaj ugotowany suchy ryż i groszek i chwilę podduś mieszając żeby wszystkie składniki się połączyły. jeśli masz mięso to też możesz dodać ale i bez mięsa jest super smaczne i syte.
    czasami dodaję też majeranek jest super aromatyczny.

Porady

można dodać wszelkie mięsa ale i wszelkie warzywa jakie kto ma upodobanie. smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować