Ryż z warzywami i kurczakiem

4.5 (143 ocen)

  • 15 min

Proste i szybkie danie.

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g ryżu parabolicznego (ja używam w torebkach)
    2 filety z kurczaka
    puszka kukurydzy
    fix do potraw chińskich
    por
    marchewka
    seler
    cebula
    papryka czerwona
    pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
    pędy bambusa ze słoiczka
    grzyby mun suszone lub ze słoiczka
    kilka strączków groszku cukrowego
    sól
    pieprz
    przyprawa do dań chińskich
    szczypta imbiru w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z warzywami 1. Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą. (ja dodaję łyżeczkę kurkumy do gotowania aby nadać kolorku)
    Filety oczyścić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do dań chińskich. Smażyć do odparowania wody.
  • Ryż z warzywami i kurczakiem 2. Warzywa pokroić w cienkie paski (można użyć gotowej mrożonki do potraw chińskich) i dusić pod przykryciem do miękkości z odrobiną wody i oleju.
  • Ryż z warzywami i kurczakiem 3. Gdy będą już całkowicie miękkie, dodać odsączoną kukurydzę, usmażone mięso i zalać przyrządzonym fixem. Doprawić do smaku. Chwilkę podgotować. Na koniec dodać odcedzony ryż i wszystko razem wymieszać. Doprawić imbirem i przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować