300 g ryżu parabolicznego (ja używam w torebkach)
2 filety z kurczaka
puszka kukurydzy
fix do potraw chińskich
por
marchewka
seler
cebula
papryka czerwona
pół szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)
pędy bambusa ze słoiczka
grzyby mun suszone lub ze słoiczka
kilka strączków groszku cukrowego
sól
pieprz
przyprawa do dań chińskich
szczypta imbiru w proszku
Ryż z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą. (ja dodaję łyżeczkę kurkumy do gotowania aby nadać kolorku)
Filety oczyścić, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, a następnie podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do dań chińskich. Smażyć do odparowania wody.
2.Warzywa pokroić w cienkie paski (można użyć gotowej mrożonki do potraw chińskich) i dusić pod przykryciem do miękkości z odrobiną wody i oleju.
3.Gdy będą już całkowicie miękkie, dodać odsączoną kukurydzę, usmażone mięso i zalać przyrządzonym fixem. Doprawić do smaku. Chwilkę podgotować. Na koniec dodać odcedzony ryż i wszystko razem wymieszać. Doprawić imbirem i przyprawami do smaku.
Komentarze