ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszny, aromatyczny ryż z warzywami idealny jako samodzielne danie jarskie lub dodatek do dania głównego mięsnego.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 woreczki białego lub brązowego ryżu
    4-5 jajek ugotowanych na twardo
    3-4 marchewki
    2-3 cebule lub por
    2-3 pietruszki w korzeniu
    3-4 łyżki masła
    kieliszek białego wina
    pietruszka, lub pokrojony seler naciowy
    sól
    pieprz ziołowy
    curry
    ewentualnie pieprz cayenne

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Następnie go odcedzamy i przesypujemy do garnka w którym się gotował.
  • 2. Warzywa obieramy, cebulę i selera naciowego drobno kroimy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Warzywa dusimy do miękkości na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku. Podlewamy kieliszkiem wina.
  • 3. Ugotowane jajka, kroimy w kostkę i wrzucamy do ryżu. Dołączamy uduszone warzywa. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie wszystko mieszamy.

Porady

Tak przygotowany ryż świetnie smakuje również na drugi dzień, wystarczy tylko podgrzać na parze. Kompozycję warzywną można wzbogacić dodając kukurydzę, zielony groszek, cukinie, bakłażana i paprykę. Ja jednak podałam przepis podstawowy, który każdy może wzbogacić o ulubione składniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy