Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Danie powstałe podczas tzw. "sprzątania lodówki", od tej pory często powtarzane

Składniki:

  • 200 g ryżu (brązowego)
    1 cebula (200 g)
    1 papryka (200 g)
    1-2 pomidory (300 g)
    2-3 marchewki (300 g)
    1/2 brokuła
    1 niecała puszka (370 g) kukurydzy
    50 g soczewicy zielonej (1/4 szklanki)
    3-4 szklanki wody
    1 łyżka oleju
    lubczyk,
    tymianek,
    sól,
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju
  • 2. Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, różyczki brokuła, kukurydzę i pomidora (można wcześniej obrać go ze skórki). Chwilę razem dusimy.
  • 3. Dodajemy soczewicę i ryż. Zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy aż ryż wchłonie cały płyn. W razie konieczności dolewamy więcej wody.
  • 4. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, lubczykiem i tymiankiem

Porady

W przepisie warzywa można zastąpić dowolnymi innymi, jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować