Ryż z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dostałam od cioci, ale wzbogaciłam o kilka warzyw. Danie jest bardzo smaczne, zdrowe i tanie.

Składniki:

  • ● 2 szklanki ryżu długoziarnistego
    ● 6 szklanek wody
    ● 4 łyżki surowego makaronu nitki
    ● 2 łyżki margaryny
    ● por
    ● seler
    ● 2 marchewki
    ● czerwona papryka
    ● pietruszka
    ● sól
    ● pieprz

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewki, pietruszkę
    i selera ścieramy na tarce, pora kroimy w półkrążki,
    a paprykę w kostkę. Makaron smażymy w rondlu na margarynie
    na złocisty brąz, dodajemy warzywa. Po 5-6 minutach
    wsypujemy ryż, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 2. Wlewamy wodę.
    Gotujemy na małym
    ogniu, aż ryż wchłonie
    całą wodę. Od czasu
    do czasu mieszamy.

Porady

Taki ryż możemy podawać do kurczaka lub dodać pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju parówki.

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy