Ryż z truskawkami

5 (199 ocen)

Brzmi banalnie, ale czasami przychodzi ochota na owocowe desery z dzieciństwa. „Oj, co to był za smak… :) ?”

Składniki:

  • - ok. ½ kg truskawek;
    - 1 szklanka ryżu;
    - 2 szklani mleka;
    - 2 łyżki cukru;
    - szczypta soli.
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, wsypać ryż i szczyptę soli. Można również dodać cukru, ale ja słodzę tylko truskawki. Wymieszać, przykryć pokrywką. Gotować na wolny ogniu, mieszając od czasu do czasu. Należy pilnować, aby ryż się nie przypalił. Ryż będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję kremową, a ziarna staną się miękkie. W czasie gdy ryż się gotuje, należy zmiksować truskawki z cukrem. Ugotowany ryż przekładamy np. do pucharków lub salaterek i polewamy truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować