Szybka i sycąca potrawa, która sprawdza się gdy chcę błyskawicznie przyrządzić coś dobrego.
5 min
Składniki:
100-200 g ryżu, w zależności od apetytu
Duża cebula biała lub 2 czerwone
Opakowanie kwaśnej gęstej śmietany 18%
Puszka tuńczyka w sosie własnym
Puszka groszku konserwowego
Sól, pieprz, ewent. tymianek
Ryż z sosem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującej osolonej wody wrzucić ryż. Następnie cebulę pokroić w półkrążki lub drobniej, podsmażyć. Wrzucić puszkę rozdrobnionego i osączonego tuńczyka, podsmażyć razem z cebulą. Całość zalać gęstą śmietaną 18%, powoli podgrzewać na małym ogniu i mieszać, doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem (opcjonalnie). Dodać puszkę osączonego zielonego groszku i podgrzać. Sos jest gotowy, podawać z ugotowanym osobno ryżem.
Porady
Sos tuńczykowy polecam także z brązowym ryżem (ale przygotowanie trwa wtedy dłużej) lub z makaronem.
Komentarze