Ryż z sosem tuńczykowym

3 (1 ocen)

  • 5 min

Szybka i sycąca potrawa, która sprawdza się gdy chcę błyskawicznie przyrządzić coś dobrego.

  • 5 min

Składniki:

  • 100-200 g ryżu, w zależności od apetytu
    Duża cebula biała lub 2 czerwone
    Opakowanie kwaśnej gęstej śmietany 18%
    Puszka tuńczyka w sosie własnym
    Puszka groszku konserwowego
    Sól, pieprz, ewent. tymianek

Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z sosem tuńczykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej osolonej wody wrzucić ryż. Następnie cebulę pokroić w półkrążki lub drobniej, podsmażyć. Wrzucić puszkę rozdrobnionego i osączonego tuńczyka, podsmażyć razem z cebulą. Całość zalać gęstą śmietaną 18%, powoli podgrzewać na małym ogniu i mieszać, doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem (opcjonalnie). Dodać puszkę osączonego zielonego groszku i podgrzać. Sos jest gotowy, podawać z ugotowanym osobno ryżem.

Porady

Sos tuńczykowy polecam także z brązowym ryżem (ale przygotowanie trwa wtedy dłużej) lub z makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Ryż Śmietana Tuńczyk

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować