Ryż z łopatką i papryką

4.49 (182 ocen)

Bardzo smaczne danie.Polecam :)

Składniki:

  • 1 plaster ładnej łopatki wieprzowej (u mnie grubość ok 1cm)
    1/2 cebuli pokrojonej w kosteczkę
    Kolorowa papryka pokrojona w drobna kostkę (czerwona,żółta,czerwona po połowie z każdego koloru)
    Ryż torebka (125g)
    olej do smażenia ok 4 łyżki
    1/4 szklanki wody przegotowanej
    Przyprawy:
    sól morska i pieprz świeżo mielone,przyprawa do wieprzowiny i estragon w proszku wg.uznania
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z łopatką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg.wskazówki na opakowaniu,odsączamy-odstawiamy.
  • ryż z warzywami 2. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju.Dodajemy w/w przyprawy wg. uznania,oraz cebulkę.Chwilkę podsmażamy często mieszając żeby cebula sie nie spaliła.Dolewamy wodę przykrywamy pokrywą i dusimy do miękkości mięsa.
  • ryz z warzywami 3. Jak mięso jest już miękkie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy do lekkiego zmięknięcia papryki.Odkrywamy pokrywę dodajemy wcześniej ugotowany ryż-mieszamy i mozemy podawać z ulubionymi dodatkami...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Ryż Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować