Ryż z kurczakiem przekładany pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się bulionu wsypujemy ryż. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
2.Mięso kruczka rwiemy na kawałki (mnie zostało udko z obiadu, więc je wykorzystałam, Wy możecie usmażyć np. pierś z kurczaka lub z indyka) dodajemy do ryżu już ugotowanego al dente. Przyprawiamy, chwilę podsmażamy, dodajemy szczypiorek drobno posiekany.
3.W okrągłym, płaskim naczyniu ( kokilki) układamy na spodzie pokrojonego w plasterki pomidora, tak aby przykrył dno, następnie dodajemy ryż z kurczakiem do 3/4 wysokości naczynia , przykrywamy plasterkami pomidora. Przekładamy na talerz. Nakłam na kokilki talerz i razem z nim odwracam całość i po chwili zdejmuje kokilkę. Dekorujemy i podajemy.
Komentarze