Ryż z kurczakiem i boczniakami

4.5 (167 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatny smażony ryż z aromatycznym kurczakiem i boczniakami.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka (pokrojona w cienkie paski): 1 sztuka
    - ryż biały: 250 gramów
    - boczniaki (pokrojone w paski): 250 gramów
    - papryka czerwona (pokrojona w paski): 1 sztuka
    - papryka żółta (pokrojona w paski): 1 sztuka
    - czosnek (pokrojony w plasterki): 2 ząbki
    - zielony groszek: 120 gramów
    - jajka (lekko ubite): 2 sztuki
    - cebulka dymka (pokrojona w plastry): 1 pęczek
    - słodka papryka: 0.5 łyżeczki
    - zmielone nasiona kolendry: 0.5 łyżeczki
    - kumin mielony: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - imbir: 0.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - olej sezamowy: 2 łyżeczki
    - olej ryżowy: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z kurczakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone mięso kurczaka dokładnie mieszamy z przyprawami i sosem sojowym. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego i przez 2 -3 minuty podsmażamy mięso i czosnek. Dodajemy boczniaki, dymkę, papryki i groszek i smażmy przez kolejne 5 - 6 minut. Po usmażeniu całość przekładamy na talerz i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 3. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego i przez 2 minuty podsmażamy ryż, następnie cały czas mieszając wlewamy lekko ubite jajka. Gdy jajka się zetną i oblepią ryż, dokładamy mięso z warzywami i podsmażamy całość jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy olejem sezamowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować