Ryż z kurczakiem i boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone mięso kurczaka dokładnie mieszamy z przyprawami i sosem sojowym. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
2.W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego i przez 2 -3 minuty podsmażamy mięso i czosnek. Dodajemy boczniaki, dymkę, papryki i groszek i smażmy przez kolejne 5 - 6 minut. Po usmażeniu całość przekładamy na talerz i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3.W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ryżowego i przez 2 minuty podsmażamy ryż, następnie cały czas mieszając wlewamy lekko ubite jajka. Gdy jajka się zetną i oblepią ryż, dokładamy mięso z warzywami i podsmażamy całość jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy olejem sezamowym.
Komentarze