Mój mąż bardzo lubi tę potrawę, dlatego jest idealna na kolację we dwoje ;)
Składniki:
15-25 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 duża cebula
olej
15-25 dag mięsa mielonego
pół lub cała czerstwa bułka
uniwersalna przyprawa warzywna
pieprz
ostra papryka
4 łyżeczki koncentratu
woda
100-200 g ryżu
sól
Ryż z klopsikami w sosie warzywnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, pokroić i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić pod przykryciem. Podlać wodą. Z mięsa, bułki (którą wcześniej namaczamy i odciskamy z wody),jajka, kucharka, papryki ostrej i pieprzu wyrobić malutkie klopsiki i wrzucić na patelnię do warzyw. Dusić pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić ostrą papryką. Zagotować. Sosem z klopsikami polać ugotowany w osolonej wodzie ryż.
Komentarze