Ryż z jabłkami i polewą

0 (0 ocen)

Tym razem użyłam zamiast zwykłego ryżu ryż do risotta. Sprawdził się rewelacyjnie. Zapiekanka smakowała wybornie.

Składniki:



  • 200 g ryżu do risotto
    700 ml mleka
    sól szczypta
    600 g jabłek (po obraniu)
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    Sos śmietankowy
    150 ml kwaśnej śmietany 18%
    2 łyżki cukru waniliowego
    50 g cukru brązowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować