Tym razem użyłam zamiast zwykłego ryżu ryż do risotta. Sprawdził się rewelacyjnie. Zapiekanka smakowała wybornie.
Składniki:
200 g ryżu do risotto
700 ml mleka
sól szczypta
600 g jabłek (po obraniu)
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
Sos śmietankowy
150 ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
50 g cukru brązowego
Ryż z jabłkami i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.
Komentarze