Ryż z czarnuszką i sosem marchewkowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ryż z aromatyczną czarnuszką z sosem marchewkowo-pomidorowym. Idealna propozycja na obiad. Polecam przepis.

  • 45 min

Składniki:

  • Ryż
    2 szklanki ryżu,
    4 szklanki wody,
    1 łyżka czarnuszki,
    szczypta soli,
    sos
    3 duże marchewki,
    1 cebulą.
    3 parówki,
    1 papryka czerwona,
    sól i pieprz do smaku,
    łyżeczka ostrej i słodkiej papryki,
    szczypta kurkumy,
    szczypta imbiru,
    1 łyżka suszonej bazylii,

Ryż z czarnuszką i sosem marchewkowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w stosunku 2;1 ( 2 szklanki wody, szklanka ryżu). Pod koniec gotowania dodajemy czarnuszkę i przykrywamy na chwilkę.

    Marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Parówki i paprykę kroimy w grubszą kostkę.

    Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy warzywa i parówki chwilkę smażymy. Podlewamy wodą i dusimy 10 min.

    Dodajemy koncentrat i przyprawy chwilkę gotujemy. Podajemy z ryżem.

    Smacznego ;)

Porady

Parówki można pominąć lub zastąpić inną wędliną.

Komentarze

Podobne przepisy